Min have i dag

Da vi flyttede hertil, var jeg slet ikke gartner.

I dag har min ruminddelte have opnået en modenhed, som jeg ikke havde turdet drømme om fra begyndelsen. Det er en stor glæde at arbejde indenfor nogle faste rammer. Hækkene holder det hele på plads, og deres højde gør, at man oplever haven i etaper og til stadighed overraskes, når man træder ind i et nyt rum.

Bedene

Min have er ikke statisk, og bedene bliver løbende justeret, især hvad farverne angår. I begyndelsen af mit haveliv tænkte jeg meget monokromt – tone i tone, men i dag er jeg ikke nær så striks. Jeg arbejder alene ud fra en intuitiv fornemmelse og har aldrig tegnet en planteplan. Hvis noget ikke bliver, som jeg havde forventet, flyttes planterne til et nyt sted om efteråret.

I den sammenhæng skal nævnes, at jeg selvfølgelig ikke klarer alt dette selv. Mine to gartnere, Birthe og Preben, er helt uvurderlige. Men jeg er The head gardener!

Bedene består af en variation af blomster, hvor én type spiller hovedrollen: narcisser i april/maj; tulipaner og prydløg i maj/juni; pæoner og roser i juni/juli; hortensiaer i juli og dahliaer i august. Alle disse blomster har markante hoveder. Men i enhver forestilling er der også statister, og i haven er det de små blomster, og dem holder jeg særligt meget af.

Gennem hele sæsonen holder jeg blomster og løv op mod hinanden for at se, hvordan de passer sammen. Gode kombinationer skrives op i en notesbog, som jeg altid har med mig i forklædelommen. Om efteråret føres de så ud i praksis. 

Former betyder mindst lige så meget som farver. Rent formmæssigt varierer blomster meget: kugler; spir; blomster med flade hoveder; blomster, der danner slør etc. etc. Det er derfor vigtigt at udnytte og kombinere de forskellige udtryk. Til at binde det hele sammen spiller løvplanter i forskellige farvetoner en stor rolle.

Krukker

En havegenre, jeg har interesseret mig utrolig meget for – og skrevet flere bøger om – er plantning i krukker. Og her kan alle være med. Det er en stil, som jeg har perfektioneret gennem årene, og jeg finder hele tiden på nye udtryk og sammensætninger. Det er lidt ligesom, når jeg indretter og skaber stillebener inde.

Havens rum

I dag er der ikke nogen plæne tilbage i haven. Og hvem har egentlig brug for græs. Jeg har ikke; og heller ikke insekterne, der nyder godt af alle havens blomster. Underpunkterne her giver et indtryk, hvordan havens rum og drivhuse tager sig ud. 

Udekøkken

Udekøkken

Her er ikke tale om et egentligt haverum, men alligevel et rum i haven. Udekøkkenet ligger bag villaen, lige ud for husets køkken…

læs mere