Hvis du handler for kr. 499,00 mere, får du gratis fragt til pakkeshop

Emner

Ærter i krukker og køkkenhave

Friskhøstede ærter er en delikatesse på lige fod med nye danske kartofler. Først og fremmest direkte fra bælgen, men også i salater og andre retter er ærter med deres søde sprødhed uovertrufne. Frosne ærter kan slet ikke stå mål med de friske.

Der er al mulig grund til at dyrke sine egne ærter, fordi man kan høste dem hen ad vejen. Køber man en posefuld ærter hos grønthandleren, vil man ofte opleve, at nogle af ærterne er på størrelse med knappenålshoveder. Det skyldes, at alle høstes på samme tid, hvad enten de er modne eller ej.

Der findes en del forskellige sorter i varierende højder, men også med bælge i forskellige farver. Især de purpurfarvede er meget smukke, men desværre er det kun bælgene, der har den mørke farve. Ærterne er nemlig grønne.

Slikært ’Blauwschokker’ har purpurfarvede spiselige bælge, mens ærterne er grønne.
’Oregon’ er en delikat sukkerært, som plukkes mens bælgene er helt flade og ærterne uudviklede.

Hvis man savner farve i salatskålen, kan jeg foreslå purpurfarvede sukkerærter eller slikærter. Sukkerærter, der har flade ærtebælge, høstes, inden ærterne udvikles. Det er nemlig de sprøde bælge, der spises. Slikærter, som er en krydsning mellem almindelige ærter (marværter) og sukkerærter, har også spiselige bælge, men i modsætning til sukkerærter høstes de først, når ærterne er udviklede. Bælgene her er noget tykkere end hos sukkerærter.

En fælles betegnelse for sukkerærter og slikærter er mangetout. Det er fransk og betyder ‘alt kan spises’.

Haveinspiration

Dyrkning af ærter

Man kan så ærter direkte i krukker eller i såbakker, både ude og i drivhuset. For at fremskynde ærternes fremspiring kan man forinden lægge dem i vand i cirka tolv timer.

Udendørs kan man så fra midt i marts til midt i juni, mens man sagtens kan begynde i drivhuset fra begyndelsen af marts. Fordelen ved at dyrke ærter i drivhus er ikke blot tidlige ærter, men også at de spæde planter ikke bliver spist af fugle og mus.

Buskærter, der blot bliver en lille halv meter høje, er fine i krukker med en diameter på 25-30 cm – fem-syv planter i hver. Stænglerne støttes med grene. Høje ærter dyrker jeg på kegleformede stativer i halve vintønder. Her er en planteafstand på cirka 10 cm passende.

Til venstre: Et lille udvalg af mine favorit-ærtesorter. Til højre: ’Half Pint’ er en lav sort, der er god og nem til krukkedyrkning.

Der er al mulig grund til at inddrage børn i dyrkningen af ærter. Dels er ærter som nævnt nemme, dels vokser de ret hurtigt (de mindste poder kan jo godt være lidt utålmodige), og dels elsker de fleste børn ærter. Lave buskærter er især gode, fordi de helt bogstaveligt bliver nede i øjenhøjde.

Det er også en god idé at så ad flere gange i løbet af sæsonen – gerne med en måneds mellemrum. På den måde er du sikret en frisk høst sæsonen igennem.

Der findes forskellige sorter, og mine to favoritter er ‘Half Pint’ og ‘Desiree’. Sidstnævnte har flotte mørke bælge.

God fornøjelse.

Læs om dyrkning af tomater her eller se alle tips og ideer her.

Skab hygge med solcelle-lanterner
Du besøger lige nu den danske side.
Klik på et flag for at vælge din lokalitet.