Hvis du handler for kr. 499,00 mere, får du gratis fragt til pakkeshop

Emner

Agurker i drivhus og krukker

Agurker er ligesom tomater udprægede drivhusplanter. Jeg har ikke erfaring med dyrkning af de almindelige grønne agurker på friland, men har dog forsøgt mig med en særlig sort. Det er den gule citronagurk ‘Crystal Lemon’. Sit danske navn har den fået på grund af sin farve og runde form.

Faktisk ligner den slet ikke en agurk, men når man smager på den, er man ikke i tvivl. I forhold til de almindelige grønne agurker har citronagurk ret mange kerner. Jeg dyrker den først og fremmest på grund af dens dekorative værdi, og i stedet for at lade den vokse opad har jeg ladet rankerne krybe hen langs stakittet, der omkranser køkkenhaven. Der findes en grøn agurk – ‘Burpless Tasty Green’ – som siges at være fin til dyrkning på friland. Den vil jeg prøve til næste år.

Agurketyper

Sammenlignet med tomater er der ikke mange agurketyper. Ud over ovennævnte er der almindelig salatagurk og skoleagurk, og her er det blot størrelsen, der afviger. Skoleagurken er lille og tynd, mens salatagurken er lang og slank. Smagsmæssigt er der ingen forskel.

Der findes desuden drueagurker, som ikke har meget med de saftige grønne agurker at gøre. De dyrkes på friland og er lidt mindre end skoleagurker. Før man sætter tænderne i dem, skal de syltes, og derfor kaldes de også for sylteagurker. Endelig er der jungleagurker, men dem nævner jeg mest for fuldstændighedens skyld. De bliver ikke mere end 2-3 cm lange og ligner mest af alt små minivandmeloner. På engelsk kaldes de da også for mouse melons. De kan spises som snacks eller bruges i en salat.

Agurker i drivhus

Har man et drivhus, er der al mulig grund til at dyrke salat- og skoleagurker, for de nyhøstede mørkegrønne agurker smager langt bedre end dem, man køber. Især hvis man høster agurkerne, inden de bliver alt for store. Så er de ekstra spændstige.

Sommeren igennem bruger jeg agurker i salat. Ofte skærer jeg dem igennem på langs og skraber kernerne ud. Så virker de endnu sprødere. Agurkesuppe er også en herlig sommerret: Agurk og hvidløg blendes med cremefraiche eller lignende og smages til med salt og peber.

Når der er ekstra mange agurker, laver jeg gammeldags agurkesalat: Agurken snittes helt tyndt og kommes i en lage af æbleeddike og sukker og godt med friskkværnet peber. Den er klar til servering efter en time eller to. Særligt sommerlig bliver agurkesalaten, hvis man tilsætter lidt fintklippet dild.

Haveinspiration

Dyrkning af agurker

Agurker er ret varmekrævende, og derfor skal man hverken så eller plante ud for tidligt. Jeg plejer at så omkring 1. maj. Måske lidt senere, hvis det er koldt i vejret. Temperaturen må ikke være lavere end 20 grader, og derfor kan det være en god ide at dække planterne om natten.

Rødderne bryder sig ikke om at blive forstyrret, så jeg sår direkte i potter – to frø i hver. På den måde kan man være forholdsvis sikker på, at i hvert fald et af frøene spirer. Hvis der kommer to planter, klippes den ene væk. Man skal ikke trække den op, for så er der en risiko for at beskadige rødderne på den plante, der skal blive tilbage.

Når planten er omkring 10-15 cm, plantes den over i en krukke med en diameter på 30-35 cm. Som beskrevet bruger jeg rundjernstænger til støtte for tomatplanter, men det kan ikke anbefales med agurkeplanter, fordi de nemt glider ned ad stangen. I stedet bruger jeg en metalkæde.

Beskæring af agurker

Hvis man ønsker mange agurker, skal planten beskæres, og i begyndelsen bliver man nødt til at være lidt barsk. De første blomster, der dukker op helt inde ved hovedstænglen, skal nemlig knibes bort. Dette gøres for at få en jævn høst hen over sæsonen. Dér, hvor blomsterne blev fjernet, udvikles der sideskud, hvorpå der så kommer blomster og senere agurker.

Når de nye skud har fået hver to blade, knibes de efter andet blad. Hurtigt kommer der nye sideskud på de netop knebne, og også de knibes efter andet blad. Undervejs bindes skuddene ind til kæden, og man fortsætter knibningen af nye skud som netop beskrevet. Det gælder om at være på vagt for at undgå, at skuddene stikker af, men den trinvise knibning lønner sig i den grad. Der dukker hele tiden nye agurker frem, og det er fascinerende at se, hvor mange der kan høstes på en enkelt plante.

Skal du dyrke tomater? Læs om tomater i drivhus og krukker her eller se alle mine tips og ideer her.

Rigtig god fornøjelse.

Du besøger lige nu den danske side.
Klik på et flag for at vælge din lokalitet.