Hvis du handler for kr. 499,00 mere, får du gratis fragt til pakkeshop

Emner

Basilikum i drivhus og krukker

Basilikum er den krydderurt, jeg anvender allermest, i hvert fald om sommeren.

I tomatsalat er frisk basilikum et must, og her kan man rigtigt fornemme de forskellige smagsvarianter. Citron-, kanel-, kamfer- og sød basilikum er blot nogle af de godt og vel 60 forskellige basilikum sorter, der findes. Den mest almindelige er sød basilikum, Ocimum basilicum, med ovale grønne, aromatiske blade og hvide blomster.

I lune somre har basilikum det fint udendørs i potter og krukker, men hvis det bliver koldt og blæsende, flytter jeg dem ind i drivhuset.

Se og download min Så- og høstkalender her.

Basilikum i køkkenet

Som før nævnt er det oplagt at anvende friske basilikumblade i en tomatsalat sammen med for eksempel mozzarella og finthakket løg, men der
er mange andre muligheder. Her er pesto en klar favorit.

Grundopskriften på pesto er enkel: friske basilikumblade blendet med god olivenolie, parmesan, pinjekerner og hvidløg.

Og der findes masser af variationsmuligheder: for eksempel pecorino i stedet for parmesan og mandler eller nødder som erstatning for pinjekerner.

‘Dark Opal’ er med sit helt mørke løv ekstra smuk i en salat.

Dyrkning af basilikum

Det er forholdsvis nemt at dyrke basilikum fra frø, men vil man gerne hurtigt i gang, kan man få et forspring ved at købe en potte basilikum i supermarkedet eller hos grønthandleren.

Selv om den ved første øjekast ser ud som en busket, tæt plante, består den rent faktisk af en mængde enkeltstående urter. De skilles fra hinanden med lidt muld og rødder og plantes over i individuelle potter med næringsberiget muld.

En anden mulighed er at plante en halv snes planter over i krukker, cirka 20 cm i diameter. Det anbefales at plante de ranglede planter rimelig dybt.
Jeg lader basilikumplanterne vokse til i drivhuset, og når de får fat, og det bliver lunere i vejret, flytter jeg dem udendørs.

Basilikum gror ret hurtigt, og man kan begynde at høste de første blade, når planterne er omkring 6-8 cm høje. Så klipper jeg topskuddene af cirka 5 mm over det næstøverste bladpar. Dette vil resultere i, at planterne begynder at blive ‘buskede’, fordi der kommer nye skud fra bladhjørnerne. Og når man klipper dem, resulterer det i en yderligere forgrening. Det er en ren sneboldeffekt.

Se plantekasser
‘African Blue’ er – ikke mindst på grund af sine fine lilla blomster – en af de smukkeste basilikum, der findes. Den er forholdsvis nem at overvintre indendørs. Jeg dyrker den først og fremmest til pryd, idet bladene er lidt skarpe i smagen.

Stiklingeformering

En anden måde at formere basilikum på er ved stiklinger. Her er det bedst og nemmest at lade skuddene slå rod i vand.

Jeg klipper cirka 10 cm lange skud af en plante, og her er det vigtigt, at den ikke er begyndt at blomstre. Bladene fjernes på den nederste del, inden skuddene sættes i vand i en lille uigennemsigtig beholder. At der ikke kommer lys til, betyder, at rødderne udvikles hurtigere.

Typisk går der omkring tre uger, før stiklingerne er klar til potning.

Se også Ærter i drivhus og krukker eller se alle Tips og ideer her.

Se redskaber
Du besøger lige nu den danske side.
Klik på et flag for at vælge din lokalitet.