Hvis du handler for kr. 499,00 mere, får du gratis fragt til pakkeshop

Emner

Dyrkning af dahlia

Dahliaer/georginer hører til en af mine absolutte yndlingsblomster i sensommeren, i både krukker og bede.

Ingen andre vækster byder på sådan en blomsterrigdom – den strækker sig over flere måneder. Helt til frostens komme.

Dahliaer eller georginer?

Da jeg var barn, sagde vil altid ’georginer’. Tænk for eksempel på sangen Marken er mejet, hvor vi synger: ’Loen vi pynter med blomster og blade, vi har georginer og bonderoser nok.

Georgine er det danske navn, mens det botaniske er Dahlia. Og i dag anvendes sidstnævnte mere og mere. Jeg gør det selv, og i det efterfølgende skriver jeg for nemheds skyld ’dahliaer’. Men det er altså det samme.

Plantning i bed

Som det er de fleste bekendt, er dahlia en knoldvækst, og hvad der måske ikke er almen viden er, at planten stammer fra Mexico. Derfor giver det mening, at det i den grad er en sol-elskende plante.

Ønsker du at plante direkte i et bed, er det derfor vigtigt, at voksestedet er sol-åbent. Der må ikke være konkurrence fra omkringstående planter. Det er også af stor vigtighed, at jorden er lun, og derfor er det bedst at vente med plantning til begyndelsen af maj. Bemærk, at knolden blot skal dækkes med et par centimeter jord.

Alt efter, hvordan vejret arter sig, kan det tage fra 12 til 16 uger, fra en dahliaknold plantes ud, til du ser de første blomster. Det vil altså sige, at du ikke kan forvente blomster før tidligst i august. Det er længe at vente, og derfor giver jeg altid dahliaknoldene et forspring.

Et udvalg af min dahlia-kollektion, der fås i Bilkas Havecentre
Se plantekasser

Giv planterne et forspring

Midt i marts planter jeg dahliaknoldene i individuelle potter, vander mulden godt igennem og stiller dem inden døre, hvor vi har gulvvarme. Undervarmen gør, at knoldene kommer hurtigere i gro, og i løbet af to-tre uger dukker de første grønne spirer op over jordoverfladen.

Når det sker, flytter jeg knoldene ud i drivhuset. Dette er vigtigt, for bliver de stående inden døre, bliver planterne lange og ranglede, og det skyldes, at de mangler lys.

Pas på frosten

Dahliaer er frostfølsomme planter og tåler ikke minusgrader. Derfor skal de skånes, når de flytter ud i drivhuset. I Danmark siges det, at vi først kan være sikre på, at nattefrosten er ovre omkring Grundlovsdag, 5. juni.

Især om natten kan det blive koldt – også i drivhuset. Læg da et stykke fiberdug, et stykke stof, avispapir eller lignende over. Så er det problem løst.

A pro pos frostfølsomhed; så tåler knoldene heller ikke at blive i jorden vinteren over, medmindre det er en meget mild vinter.

Udplantning

Selv om jeg skriver, at knoldene kan plantes ud i bedene i begyndelsen af maj, må du vente med de forspirede planter. Styr gerne tålmodigheden og plant dem ud i begyndelsen af juni. Gør du det tidligere, skal du huske at dække dem, hvis der varsles frostnætter.

Dahliaer i krukker

I mine bede er der ikke megen plads til dahliaer, fordi stauderne fylder helt ud. I stedet dyrker jeg mest dahliaer i krukker. Og her er det vigtigt, at krukken ikke er for lille. Den skal være en halv til en hel gang større end en gulvspand.

Når det gælder krukkedyrkning, kan du vælge at give planterne et forspring som forklaret overfor og plante dem over i krukker omkring 1. juni, eller du kan plante knoldene direkte i krukkerne:

Jeg lægger tre knolde i hver krukke i april måned. Mulden fyldes i en krukke, så der er små 10 cm fri op til kanten. Knoldene lægges oven på mulden og dækkes med nogle få centimeter muld, og der vandes godt igennem. Varsles der frost, dækkes krukkerne.

Også her er det en god idé at gøre brug af drivhuset for at give knoldene et boost.

Læs mere om dyrkning i krukker i min bog – Krukker i haven.

Knib og støt

Indenfor haveverdenen er der en særlig disciplin, som kaldes for knibning. Det handler om, at man kan knibe topskuddet af, når planten er omkring 20 cm høj. Det betyder så, at der kommer mange sideskud.

Dette har dels fordele, dels ulemper: Til fordelene hører, at der kommer flere blomster, dog med kortere stængler. En ulempe er, at blomstringen udskydes med to-tre uger.

Når planterne bliver omkring en halv meter høje, støtter jeg dem med jernstativer, som jeg selv har designet. Pinde, snor og andet er selvfølgelig også en mulighed.

Det er meget vigtigt at støtte planterne, da der ellers er stor risiko for, at de vælter/knækker.

Jeg har designet nogle særlige plantestøtter i rustent jern. De kan købes på bilka.dk.

Klip ind til buketter

Dahlia er en af de skønneste buketblomster, der findes, og det gælder i den grad om at klippe ind til vaser. For jo mere du klipper, desto flere blomster kommer der.

Det handler om at hindre planten i at sætte frø, for ellers stopper blomstringen. Derfor bør visne blomsterhoveder løbende klippes af sæsonen igennem.

De trælse snegle

Desværre elsker snegle dahliaer, men der er også forskellige forholdsregler, du kan tage.

  • Dyrk for eksempel i højbede med sneglekant. De er designet sådan, at snegle ikke kan forcere.
  • Selvvanderpotter med sneglekant er også oplagte.
  • Dyrk i krukker og lav en ring af kobbertape (prøv at google) omkring krukken. Her er fidusen, at snegle ikke bryder sig om at kravle hen over kobber.
  • Lav sneglefælder og lignende for at holde sneglebestanden nede. Nettet har mange forslag.

 

God fornøjelse med dyrkning af dahliaer.

Se 10 nemme sommerblomster og download min så- og høstkalender.

Inspiration til havelivet
Du besøger lige nu den danske side.
Klik på et flag for at vælge din lokalitet.