Hvis du handler for kr. 499,00 mere, får du gratis fragt til pakkeshop

Emner

10 nemme sommerblomster

Alle de sommerblomster, jeg nævner i denne artikel, er en del af mit sortiment, der fås i Bilkas Havecentre.

Rigtig mange drømmer om selv at dyrke blomster til buketter, og den drøm er ikke så svær at få til at gå i opfyldelse. Her vil jeg komme med forslag til 10 nemme sommerblomster, som du kan dyrke fra frø.

Og følger du mine anvisninger, tør jeg godt love, at du hen over sommeren kan kalde dig blomsterbonde – eller flower farmer; et ord, der de senere år har vundet indpas i den internationale blomsterverden.

Det er en bevægelse, der breder sig som en steppebrand, og i England er man ligefrem gået sammen i en non profit-organisation: Flowers from the farm, med en imponerende flot og gennemarbejdet hjemmeside, der henviser til mange hundrede blomsterbønder over hele landet.

I min bog ’Cottagehaver’ er der mange eksempler på, hvorledes hjemmedyrkede sommerblomster kan anvendes i havens bede, for eksempel sammen med stauder.

Bæredygtigt og frodigt

Der er en rigtig god mening i at dyrke sine egne sommerblomster og buketblomster. Ikke alene er det utrolig hyggeligt, men også bæredygtigt, fordi blomsterne så at sige vokser lige udenfor døren og ikke skal flyves ind fra udlandet.

De senere år er der kommet en del bøger, dels om at dyrke nemme sommerblomster og dels om at binde buketter. Det er hver især gode bøger, der tager læseren ved hånden og fortæller om mange aspekter, hvad dykning af sommerblomster og buketblomster angår.

Jeg har også skrevet om emnet i flere af mine bøger, og hvis du vil se, hvordan sommerblomster for eksempel kan indpasses sammen med stauder og give frodige udtryk, vil jeg foreslå min bog Cottagehaver.

Det er ikke så svært

Jeg ved, at nogle afholder sig fra at dyrke egne planter fra frø, fordi de har på fornemmelsen, at det er besværligt. Indrømmet: Det kræver også rutine og viden, hvis man er tidligt ude og sår inde i vindueskarmen i for eksempel marts. Så kan man opleve at få lange og tynde planter, der er svære at styre. Hvordan du undgår dette, har jeg skrevet om i en tidligere artikel med titlen ’Forkultivering’.

Når nogle går i gang med tidlig såning, er det fordi, de ønsker at fremdrive vækster med en lang udviklingstid. Det gælder for eksempel tomater, chili, peber og andre køkkenurter. Men også nogle blomster er så lang tid om at udvikle sig, at de må have et forspring inden døre.

Heldigvis er der mange nemme sommerblomster, som blot kræver omkring 12 uger, fra du sår dem direkte på voksestedet, til de begynder at blomstre. Og det er nogle af dem, jeg vil fortælle om her.

Er det ikke et skønt syn? Tænk en gang, at man kan få så mange blomster fra en enkelt frøpose. Her er det en farveblanding af stolt kavaler.

Nummer 1 på min hitliste

Den sommerblomst, som jeg anbefaler alle at dyrke, er stolt kavaler, Cosmos bipinnatus. Hvis du sår den direkte på voksestedet omkring 1. maj (hvilket er passende for alle de sommerblomster, jeg skriver om her), vil den begynde at blomstre cirka 1. august.

Der findes mange forskellige sorter at vælge imellem. Tre af mine favoritter er den pink ’Sensation Gloria’, den hvide ’Fizzy White’ og den cremegule ’Kiiro’. Alt efter voksested bliver de 80-100 cm høje.

Når det gælder sådybde og planteafstand, henviser jeg for alle de nævnte blomsters vedkommende til frøposerne. Her er megen information at hente.

Stolt kavaler ’Sensation Gloria’
Stolt kavaler ’Kiiro’
Stolt kavaler ’Fizzy White’

Prydgræsser

Der findes rigtig mange smukke græsser, men jeg bliver nødt til at begrænse mig. Derfor nævner jeg blot to. Nemlig den lette og smukke egernhalegræs, Hordeum jubatum, der bliver omkring 50 cm. Og den omkring 110 cm høje hirsegræs, Setaria italica ’Red Jewel’.

De er hver på deres måde uforlignelige i buketter.

Egernhalegræs & Hirsegræs ’Red Jewel’

Ikke til at undvære

Skærmblomster er simpelthen ikke til at undvære, hverken i bed eller buketter. Også her nævner jeg to, nemlig den purpurfarvede prydgulerod, Daucus carotta ’Dara’, og den hvide tandstikkerurt, Ammi visnaga ’Green mist’.

De bliver begge omkring 100 cm.

Prydgulerod ’Dara’ & Tandstikkerurt ’Green Mist’

Ren romantik

En blomst, der er så fin og feminin har det charmerende navn mamelukærme. Det er da ikke til at stå for! Det botaniske navn er Lavatera trimestris ’Pink Blush’.

Planten når en højde på omkring 50 cm.

Mamelukærme ’Pink Blush’
Tallerkensmækker ’Salmon Baby’

Oplagte til krukker

Alle de nemme sommerblomster, jeg nævner her, er også oplagte til krukker. Men to af de enkleste at krukkedyrke er den delikat laksefarvede tallerkensmækker, Tropaelum majus ’Salmon Baby’ på cirka 30 cm og den omkring 100 cm høje cremegule solsikke, Helianthus annuus ’Buttercream’.

Fordelen ved disse to er, at de kan sås direkte i krukkerne. Når det gælder de øvrige planter, som jeg nævner, er det mest sikkert først at så i en bakke eller en potte og så prikle planterne over i en krukke, når de er kommet i vækst.

Solsikke ’Buttercream’

Et par generelle tips

Nogle planter bliver mere forgrenede og buskede, hvis du klipper topskuddet af over et bladpar, når planten er cirka 20 cm høj. Det gælder for stolt kavaler, prydgulerod, tandstikkerurt og mamelukærme.

Desuden er det altid en god ide at fjerne blomsterstande, inden de begynder at visne. På den måde hindrer du planten i at sætte frø, og i stedet danner den nye knopper.

Rigtig god fornøjelse.

Inspiration til havelivet
Du besøger lige nu den danske side.
Klik på et flag for at vælge din lokalitet.