Hvis du handler for kr. 499,00 mere, får du gratis fragt til pakkeshop

Emner

Timian i drivhus og krukker

Selv om vi ofte forbinder timian med middelhavsområdet, er to arter faktisk en del af den danske flora. Det gælder smalbladet timian, Thymus serpyllum, og bredbladet timian, Thymus pulegioides. De minder meget om hinanden, men som de danske navne siger, afviger løvet. Begge er lave planter med krybende stængler og små grønne blade, der dufter, når man gnider dem mellem fingrene.

Haveinspiration

Den smalbladede timian forekommer mest i den vestlige del af Jylland og langs kyststrækninger på øerne. Derimod ses den bredbladede timian mest i det østlige Jylland og på øerne.

Ved Middelhavet findes der omkring et halvt hundrede timianarter, blandt andet almindelig timian, Thymus vulgaris, der også kaldes havetimian eller lægetimian.

Især med de milde vintre, vi har haft i de senere år, er det ikke noget problem at dyrke arterne fra Sydeuropa i krukker, fordi de jo blot kan tages ind, hvis det bliver rigtig koldt. Det er dog sjældent kulden, der er et problem, men derimod for megen væde. Derfor er det vigtigt, at timian i både krukker og bede plantes i muld, der er iblandet grus og/eller småsten, så vandet kan løbe fra. Mere herom længere nede.

Du kan downloade min Så- og høstkalender her.

I mit køkken er timian et rigtigt efterårs- og vinterkrydderi, som jeg især anvender i gryde- og ovnretter. Men når man krydrer med timian, skal man dog være opmærksom på, at smagen bliver kraftigere ved opvarmning.

Timian indgår også i blandingskrydderiet herbes de Provence og i bouquet garni. Sidstnævnte er et bundt urter, der holdes sammen af snor. Den helt klassiske bouquet garni består af persille, timian og laurbærblade. Også kryddersnaps og urtete kan laves med timian.

Læs også om basilikum i drivhus og krukker eller dyrkning af bønner.

En timian, som jeg holder særligt meget af, er citrontimian med gulbroget løv. Den delikate smag af citron giver et ekstra lille pift til den karakteristiske timiansmag.

Dyrkning af timian

Jeg dyrker flere forskellige timian, og det er ikke kun smagen, der varierer, men også blomsterne. Alt efter art kan de være hvide, violette eller lilla. Når de bittesmå blomster springer ud sidst på sommeren, danner de et smukt og meget iøjnefaldende flor, der tiltrækker mange bier.

Blomsterne er også spiselige og smukke som et let drys.

Som beskrevet skal timian plantes i jord med godt dræn. Jeg blander næringsfattig så- og priklemuld med skarpt grus og småsten. For at bevare sunde og tætte planter skal de klippes cirka halvt ned hvert forår og gerne igen lige efter blomstringen.

Læs også om dykning af Basilikum og se alle mine tips og idéer.

Se mine bøger
kr. 224,95
kr. 224,95
kr. 299,95
kr. 224,95
kr. 299,95
kr. 224,95
kr. 376,95
kr. 224,95
kr. 299,95
kr. 224,95
kr. 299,95
kr. 299,95
kr. 224,95
Du besøger lige nu den danske side.
Klik på et flag for at vælge din lokalitet.