Hvis du handler for kr. 499,00 mere, får du gratis fragt til pakkeshop

Emner

Forkultivering – tidlig såning

En del vækster kommer fra så fjerne og varme egne, at det er nødvendigt at så dem inde i marts eller først i april, hvis de skal nå at give udbytte i form af afgrøder eller blomster.

Det gælder blandt andet tomat, agurk, peber, chili og sommerblomster som for eksempel latyrus, sommerasters, sommerfloks, klokkeranke og blåkvast.

Du har måske prøvet at have hele vindueskarmen fyldt af små planter, der er blevet for lange og ranglede, og ofte er alle de forventninger, der udspringer af frøposernes smægtende billeder, ikke blevet indfriet.

Et udsnit af mit frøsortiment, der fås i Bilkas havecentre

Indrømmet. Det hører ikke til den nemmeste disciplin at forkultivere, som det hedder. Men når du først forstår mekanismerne, er succesen inden for rækkevidde.

Før du eventuelt giver dig ud i projektet, skal du vide, at det er en fordel med et lyst uopvarmet rum eller et drivhus til opbevaring af planterne de sidste uger, før de er klar til udplantning i krukker eller i haven.

Hemmeligheden er egentlig meget enkel – det handler om varme kontra lys. I naturen er det jo sådan, at jo varmere, det er, jo mere lys, er der til stede. Derfor skaber det forvirring hos planterne, når vi begynder at dyrke dem inden for i varmen tidligt på året, hvor dagene stadig er relativt korte. Løsningen er at anskaffe vækstlys (prøv at google). Så kan du uden problemer så i første halvdel af marts. Ellers er det bedre at vente til først i april.

Sådan gør du

Der sås i små bakker (eller lignende med huller i bunden), som fyldes næsten op med så- og priklemuld, som vandes godt igennem. Når mulden er dryppet af, drysses frøene jævnt fordelt ud over – ikke for tæt, for så bliver planterne pistne.

Efter at frøene er sået, skal de dækkes af et tyndt lag muld. Eller rettere; de fleste skal dækkes. Der findes nemlig frø, som er lysspirende. I reglen er det frø, der er så fine, at de ikke kan spire, hvis de får muld over sig. Dette fremgår ofte af frøposen.

Så skal frøene bringes til spiring, og det sker bedst i et rum med en temperatur på godt og vel tyve grader (her er vækstlys ikke nødvendigt). Bakkerne dækkes med klar plastic, for hvis mulden tørrer ud, er det fatalt for de små kimplanter.

Hver dag kigges efter, om frøene begynder at spire. Og lige så snart, du ser det første grønne, flyttes planterne til et rum med omkring femten grader (gerne ti om natten) og så meget lys som muligt – enten i form af vækstlys eller i et meget lyst vindue uden direkte sol.

Se redskaber

Vækstlys

Anvendes vækstlys, skal det være tændt tolv-fjorten timer. Ikke mere; planterne har også brug for ’søvn’.

De næste uger er de mest kritiske i planternes liv, for da kan de blive angrebet af rodhalsråd, der får dem til knække sammen lige over jordoverfladen, og så er de ikke til at redde. Rodhalsråd bryder ud, hvis der er for fugtigt omkring planterne, og derfor skal de vandes nedefra.

Med andre ord – såbakkerne stilles for eksempel i et fladt fad eller lignende, hvori der hældes vand. Så kan mulden trække vand gennem hullerne i bakkernes bund. Efter en times tid hældes overskydende vand bort, så bakkerne ikke står og sopper.

Det første sæt blade, planterne får, er kimblade. Derefter kommer de genkendelige blade. Når det første sæt af disse blade er udviklet, kan planterne prikles ud. Dette sker som regel fire til seks uger efter, at frøene er sået.

Potterne, som planterne skal prikles over i, fyldes med pottemuld, der presses let sammen og vandes godt igennem ad flere gange. Ved hjælp af en priklepind eller en blyant laves en fordybning i den fugtige muld.

Muldklumpen med de fremspirede planterne løsnes ved at banke forsigtigt under bakkens bund, mens der presses let på siderne, og så skilles planterne varsomt fra hinanden og plantes over i hver sin potte. Rødderne stoppes varsomt ned i hullet, hvorefter mulden presses let sammen omkring planten. Hvis planterne er blevet lidt ranglede, sker der ikke noget ved at plante dem lidt dybere, end de oprindeligt stod.

Herefter flyttes planterne til det lyse kølige rum eller drivhuset, hvor de skal stå, til det omkring 1. juni er varmt nok til at plante dem ud.

Sådan får du succes med forkultivering, og der er desværre ingen genveje. Jeg ved, at det er lidt arbejdskrævende. Alligevel håber jeg, at du vil kaste dig ud i det spændende projekt, det er selv at forkultivere inden døre. Hvis det lykkes, har du bestået Gartnerprøven!

Ps. Har du endnu ikke downloadet min Så- og høstkalender, kan du gøre det her.

Se mine bøger
kr. 224,95
kr. 224,95
kr. 299,95
kr. 299,95
kr. 224,95
kr. 224,95
kr. 299,95
kr. 224,95
kr. 376,95
kr. 224,95
kr. 299,95
kr. 299,95
kr. 224,95
Du besøger lige nu den danske side.
Klik på et flag for at vælge din lokalitet.