Hvis du handler for kr. 499,00 mere, får du gratis fragt til pakkeshop

Emner

Chili og peberfrugter i drivhus og krukker

Jeg forstår godt fascinationen af de små, stærke frugter, og mange – især mænd – dyrker mange forskellige sorter med varierende styrke. Personligt er jeg ikke den helt store feinschmecker, hvad chilidyrkning angår. Mest fordi jeg ikke bryder mig om meget stærk mad. Jeg kan dog godt lide det lille pift, som milde chilier kan give i en ret, og derfor dyrker jeg nogle få chilisorter.

Chiliplanter

Den mest kendte stærke chili er ‘Rød Habanero’, og den er bestemt ikke for tøsedrenge. De allerstærkeste chilier kommer fra Mexico, fordi de dér får meget mere varme, end man kan opnå i et drivhus på vore breddegrader. Stabil og høj varme er fremmende for den stærke smag. Desuden afhænger styrken af modenhed, og hvilken del af frugten der anvendes. En chili er mildest i den spidse ende og stærkest oppe ved stilken. Allermest styrke er der i de hvide frø-vægge og frøstolen, som frøene sidder på.

Hvor stærk en chili er, opgøres efter scoville-grader fra 0 – 14. I den mildeste ende af skalaen, med karakteren 0, findes almindelige peberfrugter. Dem dyrker jeg først og fremmest, fordi de er så smukke, men også fordi de giver en god sprødhed i salater. Særligt delikate og søde bliver peberfrugterne, når de bages og derefter befries for skind og vendes i en god olivenolie. Farsfyldte peberfrugter er også en klassiker.

‘Corno di Toro Yellow’
‘Carmagnola Rosso’ er en kendt og meget dyrket peberfrugt med den flotteste røde farve. Den kan også høstes umoden som grøn.

Peberfrugter

Før i tiden var det meget de grønne peberfrugter, man så i butikkerne. De var en fast ingrediens som pynt på ostemadder. I dag har de gule, orange og røde peberfrugter overhalet de grønne rent omsætningsmæssigt. De er da også sødere og mildere i smagen. De grønne peberfrugter er skarpere, fordi de faktisk er umodne. Det betyder også, at de har en længere holdbarhed end de kulørte.

Peberfrugter varierer i både farver og former. De mest almindelige er runde og buttede, men der findes også aflange, tilspidsede pebere, der næsten ligner forstørrede chilier.

Se mine bøger
kr. 224,95
kr. 224,95
kr. 299,95
kr. 224,95
kr. 299,95
kr. 224,95
kr. 376,95
kr. 224,95
kr. 299,95
kr. 224,95
kr. 299,95
kr. 299,95
kr. 224,95

Dyrkning

Frøformering af chili og peberfrugter minder en del om tomater, som du kan læse om her. Jeg sår dem derfor også samtidigt først i marts ved godt og vel en halv snes grader. Det er altid spændende, hvilke der først bryder frøhvilen. Der plejer dog ikke at være den store forskel.

Planterne prikles om ligesom tomaterne og pottes op i gradvist større potter.

‘Sugar Rush Cream’ og ‘Lemon Spice’.

Skadedyr og nyttedyr

Af en eller anden grund bliver chili- og peberfrugtplanter ofte angrebet af lus, særligt når planterne er helt unge. Lusene suger plantesaft fra løvet, hvilket får det til at krølle sammen. Det er fatalt, og derfor er det vigtigt at få udryddet skadedyrene.

Hvis angreb konstateres tidligt, kan man udsætte nyttedyr – for eksempel bladlusgalmyg og bladlussnyltehvepse – til at holde bestanden af bladlus nede. Begge kan købes hos firmaet nyttedyr.dk, der sælger nyttedyr til biologisk bekæmpelse af skadedyr i drivhuset, udestuen og også haven. Produktet mod bladlus består af en blanding af galmyg og snyltehvepse, der leveres opblandet i granulat i en æske, som placeres i skygge under planterne, evt. på en omvendt urtepotte. Herfra flyver nyttedyrene selv ud.

Når planterne er vokset til, kan man også anvende insektsæbe eller simpelthen dyppe planterne i koldt vand, så lusene drukner.

Skal du dyrke agurker? Læs mere her.

‘Chocolate Beauty’

Knibning

Når de første knopper viser sig, skal man nippe dem af. Det lyder hårdt, men fem til ti knopper bør fjernes, fordi det får planten til at udvikle sig yderligere og blive større i stedet for fra begyndelsen at bruge for mange kræfter på at sætte frugter.

Nogle vælger at knibe topskuddet af planterne for at få dem til at forgrene sig, men generelt anbefales det at lade være. Jeg gør det da heller ikke. Hvis man gerne vil have, at planten skal ligne et lille træ med stamme, kan man evt. fjerne de nederste blade, når planten er godt i vækst.

 

Overvintring

Både chili og peber kan overvintre. De skal have godt med lys, og ved en temperatur på omkring 15-20 grader bevarer de løvet. Ned til 10 grader er også OK, men så går planterne i dvale og kaster bladene. Det betyder, at de kun skal vandes meget sparsomt.

Når det bliver varmere, skyder planterne igen, og så skal vandingen optrappes. Det samme gælder for gødning.

God fornøjelse.

Skal du dyrke tomater? Læs om tomater i drivhus og krukker her eller se alle mine tips og ideer her.

Skab hygge med solcelle-lanterner
Du besøger lige nu den danske side.
Klik på et flag for at vælge din lokalitet.