Hvis du handler for kr. 499,00 mere, får du gratis fragt til pakkeshop

Emner

Forårsblomster i krukker

Det er først rigtigt forår, når krukkerne kommer frem. Og det kan være svært at tøjre tålmodigheden. Mange planter tåler ikke frost, men heldigvis er der nogle, som gør.

Hårdføre sommerblomster

Hornviol, stedmoder, bellis og primula er alle ret hårdhøre. De er derfor fast på mit forårsrepertoire, da de fint klarer nogle frostgrader. Godt nok lægger de sig ofte ned, men lige så snart temperaturen kommer over nul, rejser de sig igen. Bliver det koldere end fem minusgrader, er det dog en god ide at dække med et stykke stof, fiberdug eller lignende.

Billederne her har jeg ’lånt’ fra min bog Krukker i haven.  Og som det fremgår, arbejder jeg med et snævert farvetema; nemlig hvid, gul (i forskellige toner) samt selvfølgelig grøn.

Hornvioler og stedmoder

To sikre udplantningsplanter til havens krukker er hornvioler og stedmoder. Jeg anvender begge, men hvis valget står mellem stedmoderblomst og hornviol, Viola cornuta, er det sidstnævnte, der vinder. Der er en del pasning ved stedmoderblomst, fordi den hele tiden skal deadhead’es (væk med de døde hoveder) for at holde sig pæn.

Hornviolerne skal slet ikke nippes og bliver ved med at holde sig fine et par måneder. Derefter kan de godt blive lidt for viltre. Så tager vi en saks og klipper planterne – blomster, blade og stængler – ned til cirka halv højde og giver dem en gang gødning. I løbet af et par uger begynder de at skyde, og en god måneds tid efter står de atter i fuldt flor.

Bellis

Udvalget inden for bellis er ikke så stort. Her findes blot tre farver – hvid, rosa og vinrød. Dog varierer blomsterne noget alt efter sort. Jeg sværger til ‘Tasso’-serien med knaplignende blomster.

I krukkerne på billederne nedenfor er det ‘Tasso White’, jeg har anvendt. Bemærk også den brogede vedbend, som jeg anvender i en del sammenhænge.

Primulaer

Allerede mellem jul og nytår dukker de farvestrålende primulaer op i butikkerne. Men disse helt tidlige primulaer er kun til indendørsbrug, og de vil heller ikke overleve i havens bede, selv om man venter med at plante dem ud til foråret.

I marts finder de mere hårdføre primulaer vej til havecentrene, og her er så mange at vælge imellem.

Jeg hører af og til – især fra kvinder – at de ikke kan lide gult. Men det er en farve, som jeg nødigt vil undvære. Isæt ikke i foråret, hvor jeg elsker at kombinere de forskellige farvetoner.

Ikke alene de forskellige primulaer, men også stedmoderblomster, hornvioler og bellis, køber jeg hos www.gartneriet-landstedet.dk på Fyn. Det har et udvalg, som jeg ikke har oplevet andre steder.

Inspiration til havelivet

Tulipaner

I slutningen af april springer tulipanerne ud. Jeg har altid en masse i krukker, fordi vi er så forudseende i efteråret at lægge en mængde løg. Tulipanerne er perfekte at arrangere sammen med de hårdføre sommerblomster. Her er det den delikat smørgule sort ’Ivory Floradale’.

For at skabe højde i arrangementet har jeg inddraget blærespiræa, Physocarpus opulifolius ‘Darts Gold’, med limegult løv. Samme farvetone har uægte jasmin, Philadelphus coronarius ‘Aureus’, der ses foran tulipanerne.

Farvel og tak

Når tulipanerne begynder at takke af, er primulaerne som regel også ved at synge på sidste vers. Så klipper jeg primulaerne ned til en tredjedel højde (det vil altså sige, at jeg klipper gennem blade og stængler) og planter dem ud i havens bede.

Når jeg er så hård ved planterne, er det fordi de nemmere etablerer sig, hvis de ikke skal bruge kræfter på blade og blomster.

Rigtig god fornøjelse!

Se også beskæring af roser og dykning af dahlia.

Du besøger lige nu den danske side.
Klik på et flag for at vælge din lokalitet.