Hvis du handler for kr. 499,00 mere, får du gratis fragt til pakkeshop

Emner

Havens gøremål: Marts

Marts er årets første forårsmåned. Dagene er blevet mærkbart længere, og du er sikkert ivrig efter at komme i haven.

Der er også mange ting, du med fordel kan gå i gang med allerede nu.

Soignering og flytning af planter

Fjern visne blomsterstande fra hortensia. Der klippes ned til cirka én cm over det øverste hvilende øje.

Har du mindre stedsegrønne buske, såsom buksbom, taks, cypres m.fl., som du vil give et nyt voksested, er det passende at flytte dem nu. Det er samtidigt en god anledning til at få gjort forårsrent og ryddet op – riv for eksempel gamle blade sammen og læg dem evt. på komposten.

Bemærk dog, at bøgeblade er lang tid om at kompostere.

Hvis du har træer, som er bundet til en støttepæl eller lignende, er det en god idé at tjekke, om opbindingerne er blevet for stramme. I så fald bør du løsne eller måske helt fjerne dem.

 

Nye planter til haven

Tag på planteskole, i havecentret eller søg på nettet. Her i begyndelsen af foråret er vi alle ivrige efter nogle af de dejlige forårsbebudere.

Men glem ikke at fortsætte med at besøge havecentrene hen over hele sæsonen. Der er altid noget spændende at finde, og det er dejligt at have planter i blomst gennem hele havesæsonen – også i sensommeren og efteråret.

Ønsker du en ny hæk, eller har du brug for at erstatte en eksisterende, er det en både god, nem og billig løsning at købe barrodsplanter. Det er netop nu, de kan plantes.

Bemærk, at der også findes barrodsroser.

Inspiration til havelivet

De dejlige dahliaer

Dahliaer – eller georginer, som jo er deres danske navn – er nogle fantastiske planter, som blomstrer langt ind i efteråret. Helt til den første frost kan man glæde sig over de smukke farver og en rig blomstring.

Nogle afholder sig fra at dyrke dahliaer, fordi knoldene skal graves op inden frostens komme, men hvis du som jeg dyrker dine dahliaer i krukker, er dette arbejde overskueligt.

I slutningen af marts kan du med fordel tyvstarte dahliaer i drivhuset. Her er min selvvandingspotte genial.

Beskær den rødgrenede kornel

Kender du den rødgrenede kornel, Cornus alba ‘Sibirica’? Hvis du har undret dig over, hvorfor grenene med tiden er blevet brune, er det fordi, du har undladt at beskære.

Det er nemlig nyvæksten, der får den karakteristiske smukke røde farve. Derfor klipper jeg altid busken ned til 25-30 cm over jorden her i marts. I løbet af en god måneds tid eller halvanden begynder busken at sende de flotteste røde grene i vejret.

Se mit unikke udvalg af beskæringssakse.

Gød haven – og bliv belønnet med en overdådig blomstring

Hvornår man skal gøde haven, er der mange meninger om. Jeg kan kun sige, at jeg altid har gødet haven sidst i marts. Andre venter til april.

Ret ofte stiller havegæster mig spørgsmålet: ‘Gøder du meget’?

Jeg er klar over, at de spørger, fordi mine planter – nævnt i al ubeskedenhed – stortrives og strutter af sundhed. Dette skyldes dog først og fremmest, at jeg er heldig at have en fed, næringsrig og vandholdene lerjord. Men jo; jeg gøder. Men ikke så meget, som nogle måske tror.

Alle bede bliver gødet med NPK 12–5–14 (også kaldet nitrophoska eller blåkorn) i anden halvdel af marts – cirka 75 g per kvadratmeter. Stauderne får kun gødning denne ene gang.

Men roserne, som er noget mere sultne, gøder jeg ca. hver fjerde uge frem til slutningen af juli. Her går jeg frem efter min ven Ernst Jensens ‘opskrift’ fra hans bog ‘Et liv med roser’. Den er udgivet på mit forlag, Klematis.

Her anbefaler Ernst, at man gøder hver rose med ca. 100 g NPK 12–5–14 – det svarer til fire fyldte snapseglas. Vær opmærksom på, at gødningen skal fordeleles godt rundtomkring roserne i et areal svarende til cirka én kvadratmeter.

Vælger du at anvende naturgødning, skal der tilføres en del mere. Søg yderligere viden på nettet.

Når det handler om kompost, er marts også et godt tidspunkt at lægge det ud i bedene på. Sørg gerne for at luge grundigt inden – så sparer du dig selv for en masse arbejde senere på sæsonen.

God fornøjelse med martshavens gøremål!

 

Se februarhavens gøremål og download min Så- og høstekalender.

Se plantekasser
Du besøger lige nu den danske side.
Klik på et flag for at vælge din lokalitet.