Maj er en af mine yndlingsmåneder. For nu går det virkelig hurtigt i haven. Dag for dag springer nye blomster ud, og har du været væk tre-fire dage, er det en oplevelse af komme hjem igen.
Man bliver totalt overvældet af al den frodighed, og det er som om, planterne er blevet fem-ti centimeter højere. Mindst! Se majhavens gøremål.
Så sommerblomster på friland
Nu er jorden ved at være varm nok til, at du kan så sommerblomster på friland. Tag et kig på 10 nemme sommerblomster.
Frøene spirer i løbet af en-to uger alt efter temperaturen. Når de er til at håndtere, skal de tyndes ud. Og her er det en god idé at plante overskydende planter over i individuelle potter. De kan senere flytte ud i staudebedet, hvis der er bare pletter.
Har du sået indendørs, er det en god idé at hærde planterne, inden de prikles ud. Dette gøres ved at sætte planterne ud om morgenen, gerne et skygget sted med læ, og så flytte dem indenfor igen om aftenen. Hvis processen gentages tre-fire dage i træk, vænner du planterne til livet udenfor.
Genvej til grøntsager
Her i maj kan du i havecentrene og på planteskoler købe små bakker med grøntsager. For eksempel salat, kål, porre og persille. Det kan være en stor hjælp, hvis du ikke selv har nået at så alt det, du ønsker at dyrke.
Har du ikke nogen egentlig køkkenhave, kan det være rigtig fint at plante grøntsager i staudebedet. Forskellige typer kål – især rød grønkål – er meget smukke sammen med blomster. Og undgår du at høste dem og lader dem stå vinteren over, får kålen de smukkeste blomster i foråret. Dette gælder for de fleste grønsager. For eksempel er porrer så dekorative, når de nærmest eksploderer i en kugle af blomster.
Jeg har ikke nogen køkkenhave, men elsker at dyrke grønsager i krukker. Det har jeg skrevet en hel bog om. Den hedder Krukkekøkkenhaven.
Støt planterne
Pæonerne er allerede langt fremme, og det kan være en god idé at sætte staudestøtter omkring dem, inden de bliver alt for høje. Se for eksempel Claus Dalby staudestøtte – rust | Køb på Bilka.dk! For pæoner kan, med deres smukke og tunge hoveder, nemt vælte i kraftigt vejr. Og hvis de først har lagt sig ned, er det næsten umuligt at få dem på benene igen.
Andre stauder som for eksempel ridderspore, mælkeklokke og kvæsurt kan også have brug for støtte. Men det kan godt vente nogle uger endnu.
Det er i den grad en fordel at støtte, før planterne vælter.
Slip af med skadelige insekter
Begynd allerede tidligt i maj med at sprøjte forebyggende mod diverse insekter: lus og lignende. Her er der flere muligheder. Du kan for eksempel købe insektsæbe, men det er også ret nemt – og meget billigere – at lave den selv:
Du skal bruge 1 liter vand, 2 spsk husholdningssprit og 2 spsk krystalsæbe (fast brun sæbe). Den flydende brune sæbe vil jeg ikke anbefale, fordi den ofte indeholder tilsætningsstoffer.
- Kom ingredienserne i en skål og opløs sæben ved hjælp af et piskeris.
- Hæld derefter blandingen i en forstøver.
- Husk at ryste forstøveren godt, før du begynder at sprøjte.
- Sprøjt kun i skygge eller om aftenen for at undgå, at planterne svides.
Inden du sprøjter for eksempel roser for lus, vil jeg anbefale, at du først spuler let med en vandingspistol for at fjerne noget af at utøjet.
Gød roserne
Som jeg skrev om under Havens gøremål: Marts, gøder jeg hele haven i det tidlige forår, mens roserne yderligere får gødning omkring hver fjerde uge frem til og med august.
Dette er værd at huske på, fordi roser er sultne planter. Og lad mig gentage: Jeg anvender NPK 12-5-14 – cirka 100 g til hver busk. Det svarer til fire fyldte snapseglas. Gødningen fordeles godt rundtomkring hver rose i et areal svarende til cirka én kvadratmeter.
Det er blot roserne, jeg gøder på denne måde. Resten af haven bliver kun gødet én gang: i det tidlige forår.
Læs om beskæring af roser her.
Af med de døde hoveder
Jeg anbefaler, at du knækker – eller klipper – de døde hoveder af tulipanerne. Dette for at undgå frødannelse, som tærer på løget. Derved er chancen for, at løget er blomstringsdygtigt året efter, noget større.
Hvad med narcisserne? Skal man også fjerne deres frøstande? Det er der delte meninger om. Vi gør det, men jeg ved, at andre ikke er så nøje med dette.
Med disse ord vil jeg ønske en rigtig god fornøjelse med majhavens gøremål.
Har du endnu ikke hentet min Så- og høstkalender, kan du gøre det her. Se også Dyrkning af Dahlia.